söndag 15 januari 2012

Myror i benen!!

Det säger min matte att jag har fått! Jag fattar inte riktigt vad hon menar med det, men jag antar det visar sig genom bilderna hon har tagit i dag!
Vi har nämligen varit och gått våran favoritrunda i Stärnö idag och matte hade ju kameran med sig (som vanligt) för att ta lite roliga bilder på oss killar.
De flesta bilderna på mig ser ut såhär..
Springa...

och springa...

Skutta...

och hoppa...


och springa lite till!!
Tydligen så verkar jag ha svårt för att vara stilla!! Enda gången jag står stilla är när jag ska...

Lätta på trycket!!!
Ozzy däremot kan konsten att sitta fint, i alla fall när det vanskas korv!!
Finaste Ozzy!
Fast okej då, när vi kom hem var jag ju ganska så trött så då kunde jag ligga stilla i åtminstone 2 minuter!
o tugga på min pinne!

16 kommentarer:

Ann-Margret o Vinja sa...

Jösses vilken fart det är på dig när ni är ute :) Inte konstigt att matten tycker du har myror i benen ;)

Jätte fina springbilder som matten tagit på dig :)

Kram

Drömflocken sa...

håller med matte Du har verkligen myror i benen

Arlo sa...

Oj, vilka spurter! Ligger du i träning för OS eller så? Man blir ju attans glad av ditt sprallande!

Heléne sa...

Oj, vilken fart du har under galoscherna;-) Härligt att se!

Jag kommer ihåg att du skrev om Malte och hans svullna öga. Jag var faktiskt inne på din blogg tidigt på morgonen för att kolla hur det avlöpte. Har du fått veta vad svullnaden berodde på? Medicinerar han eller har det hela avklingat?

Katarina sa...

Malte, du är ju som jag! Skuttig!
/Leia

Eva sa...

Det är härligt att se dig i farten så där! Inte helt ovanligt för grabbar i din ålder:)
PUSS!

Grabbarna boys sa...

Jag har också myror i benen ska du veta brorsan.....men just nu har jag så himla ont i dem.
Jag har varit ute med kompisarna o farsan idag ju!!
Ha det bra allra bästaste brorsan i hela världen!
Vov från Vilgot!

Carina sa...

En kille i Lowa och Theas smak här har det också varit myror ibenen. Hoppas hoppas din matte kan komma då kan vi rusa av oss ihopa!!!

Ann-Margret o Vinja sa...

Ja visst är det roligt att träna :)

Jo det är inte så lätt att veta hur/vad man ska träna som nybörjare. Men det viktigaste är att lägga en bra grund och inte stressa fram. Tex, många hundar vet inte vad Fot egentligen är. Så när man frågar en del så säger dom att jo min vet.... Brukar då be dom sätta/ställa sin hund framför dom och en säga Fot. Många hundar står bara och tittar och hundrar vad sin matte säger.

Så klart att hunden hänger med om du traskar iväg och då tror dom att deras hund vet.

Vet ju inte hur långt du kommit men steg 1 är ju att hunden vet att Fot är vid mattes/husses vänstra sida. När hunden vet det och gjort det så många gånger att det inte bara är en lyckoträff ;) Så skulle jag lära hunden att när matte säger Fot så tittar man på henne och får en godis.

När hunden sen förstår det då är det dags att ta ett steg. Men bara 1 steg och hunden ska ha full koll på sin matte. Ingen ide att traska iväg en massa meter och sen misslyckas hunden. Om du vill tävla så småningom så finns ju Fot med i alla moment, så kan den det så har du kommit en bra bit på väg.

Sen finns det ju en massa mera saker att träna, men stressa inte i början.

Att träna sitt-stanna kvar o ligg-stanna kvar är också kanon. Men även där ta det lugnt. Gå inte för långt från hunden, är bra i början att sitta bredvid och berömma försiktigt så den inte blir för allert och reser sig.

Hoppsan vad mycke det där blev då...Om du är intresserad så förklarar jag gärna mera av det jag kan. Sen är det inget som säger att det jag gör passar dig och din hund, så det måste du avgöra själv.

Kram

Vi i Kasperian sa...

Du är attans bra på att springa, den saken är klar. Vare sig det nu beror på myror eller nåt annat. (Jag tror INTE på teorin om myror, dom sover så här års!!)
Alltså beror det på nåt annat.
Tål att funderas på... ;)

Ann-Margret o Vinja sa...

Okej, bra att du gillade tipsen :) Bra att erat fritt följ är hyffsat. Vet ju inte hur långt du vill komma i eran träning, om det bara är till vardags eller om du vill tävla.
Om du vill tävla så skulle inte jag nöja mig med ett "hyffsat" fritt följ. Om han inte kan koncentrera sig vid sidan så kan du aldrig begära att han ska gör det när du går.
Ha inte för bråttom utan se till att varje steg är så som du vill ha det. Skynda långsamt för det tjänar du på i längden.

När han hoppar på dig på inkallningen skulle jag nog flytta på mig antingen bakåt eller åt höger. Eller också träna bara ingångar med honom sittandes precis framför, där får du också träning på en bra fot position.

När han sätter sig upp när du tränar ligg och går tillbaka, verkar han osäker eller blir han bara glad och vill till dig.

Om han är osäker skulle jag korta avståndet och både berömma på avstånd och sen gå tillbaka och sätta sig på huk och tala om att han är duktig och ge honom godis.

Hur tidigt när du går tillbaka så reser han sig då, när du börjar gå tillbaka eller när du börjar att komma nära? Funkar det om du säger åt honom när du är på väg tillbaka att han ska stanna kvar?

Hu, nu blev det så där långt igen ;)

Kram

Ann-Margret o Vinja sa...

Det är jätte bra att du lägger honom igen och sen säger sitt. Men du kan även testa lite andra saker om du vill eftersom han reser sig så fort som du ställer dig i utgångs position så skulle jag nog lägga honom igen som du gjort och berömma. Men sen gå ifrån honom nått steg för att sen igen ställa dig i utgångspositon tills han ligger kvar tills du säger till.

Vad händer om du när du precis är framför honom ska ställa dig i UP säger åt honom att ligga kvar. För det som gäller är ju att han inte får vinning av att resa sig precis när du ställer dig i UP utan ska vänta tills du ger sitt kommandot.

Hoppas att du förstår vad jag menar.

Hur belönar du föresten, med godis eller boll? Tänk på att inte belöna såna mera "lugna" moment med boll utan bara med godis eller beröm.

Kram

Gizmo sa...

Fullfart hos er ser jag. Själv ska jag vila nu efter en lång lortig promenad.. Jätte fina härliga foton här som vanligt :-)

Ann-Margret o Vinja sa...

Hmm, vad synd det inte funkade med att flytta på sig vid inkallning för att han inte ska hoppa.
Prövade du att ha honom närmare dig och sen göra en inkallning/säga fot.
Lite svårt att veta när man inte ser honom, sen beror det ju på om han är tuff eller vek. Om han tåls att säga till så skulle jag nog säga åt honom att det är fel att hoppa och bita på sin matte.
Skulle kanske även funka göra inkallning i koppel längd och då lättare korrigera honom om han hoppar eller biter. Man får prova sig fram vilket som kan funka bäst.

Det här är vad jag kan komma på just nu, men det kan ju dyka upp mera ideér ;)

Angående tiden du tränar så känns 30 min rätt lång tid om du nu tränar hela tiden. Kan förstå att han tröttnar då när han är så ung och inte kan koncentrera sig så länge.
Personligen skulle jag nog hellre köra flera korta pass på en dag.

Sen gäller det ju att sluta när det går bra. Är så många som "bara" ska göra en gång til efter ett lyckande och sen går det inte så bra, då måste man ju göra om det tills det lyckas och det kanske inte blir så bra som det blev första gången.

Vill man då göra om samma moment igen så gör nått annat emellan eller gör det senare den dagen. Självklart så ska han så småningom även kunna göra det bra flera gånger i rad, men det blir när han blir äldre och kan koncentrera sig mera.

Sen är det ju trotts allt så att på tävling får man bara en chans och då måste det sitta första gången. Spelar ingen roll om dom gör det hur fint som helst alla andra gånger.

Roligt att det funkade bättre att han ligger kvar om du säger att han ska ligga kvar innan du ställer dig i UP.

Håller tummarna att eran nästa träning går bra :)

Kram

cockettsriccardo sa...

Å vad härligt!
Hopp å skutt å full fart framåt,
precis som det skall vara!
Ja Ozzy är nog lite så som sin brosa Ricco! Fast det kan bli lite fart på honom med!

Ha det bäst!
Kram

// Ricco & Alfons & Towe

Ann-Margret o Vinja sa...

Vad kul att mina "tips o råd" är till hjälp :) Är ju som sagt inte så lätt när man inte ser själva problemet.
Blir ju att testa lite olika saker, sen är det ju lättare om hunden tål att man säger åt den lite. Om du förstår vad ja menar.

Kameran hoppas jag att ja får i morgon eller iaf senast fredag. Är så sugen att börja fota med den :)

Kram